Titluri Executorii – Contractele de Credit

Senatul Romaniei a adoptat, o propunere legislativa privind abrogarea art. 120 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 referitoare la  institutiile de credit si adecvarea capitalului. Documentul mai trebuie acum sa treaca de Camera Deputatilor.

Potrivit propunerii legislative, „Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii”. Intelegem astfel ca aceste contracte nu vor mai fi considerate titluri executorii; persoanele care se gasesc in situatia de a fi executate silit fara a putea apela la vreo cale de atac eficienta isi gasesc acum un mic ajutor.

 

Iata cateva dintre sustinerile si ideile proiectului:

„Mii de oameni au fost evacuati din locuintele lor in urmarea unor executari silite demarate de banci sau de colectori de creante (…), fara sa li se fi dat sansa unei opozitii sau a unui apel la hotararea judecatorului de incuviintare a executarii silite si fara sa li se fi dat sansa de a se pune sub protectia tribunalului, asa cum se intampla in majoritatea tarilor Uniunii Europene. In dreptul nostru procesual civil, in totala contradictie cu Dreptul Uniunii Europene, incheierea prin care se incuviinteaza executarea silita a unui contract de credit bancar (titlu executoriu in el insusi, care nu are nevoie de o solutie judiciara favorabila pentru a fi pusa in executare silita) nu este supusa niciunei cai de atac”.

„Iar suspendarea executarii se poate acorda, in mod exceptional, doar cu depunerea unei cautiuni care poate fi uneori prohibitiva (…)”.

„In ultima vreme, mai ales in spete pronuntate contra sistemului judiciar spaniol (similar in multe privinte cu cel romanesc), s-a decis la Luxemburg ca e inadmisibil ca debitorului sa i se refuze dreptul de a se opune la incuviintarea unei executari si de a cere inghetarea efectelor unui contract care este suspect de a fi impanat cu clauze abuzive, mai ales in acele cazuri in care obiectul executarii silite il reprezinta casa de locuit a debitorului si a familiei sale. (…) Mai mult, CEDO a decis ca, daca o executare silita asupra locuintei debitorului sau a familiei sale s-a derulat fara ca debitorului sa i se fi dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el are dreptul la despagubiri, inclusiv pentru daune morale”.

Propunerea legislativa trecuta ieri de Senat va fi transmisa celeilalte Camere parlamentare pentru a intra in procedura de dezbatere si adoptare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *